Drinkpakken mogen voortaan bij het plastic

Kunststof verpakkingsmateriaal kunt u al enige tijd gescheiden inzamelen. Maar tegenwoordig kunt u ook de kartonnen drinkpakken uit uw restafval halen en apart inleveren. Het kunststof en de drinkpakken samen zamelen we nu in onder de naam PD (Plastic en Drinkpakken). De lege drinkpakken gooit u gewoon bij het kunststof verpakkingsmateriaal in de inzamelzak. Het PD-afval wordt elke vier weken huis-aan-huis opgehaald tijdens plastic inzamelroute.

Zoals gezegd noemen we de plastic en drinkpakken inzameling voortaan PD-afval.  Omdat zo’n nieuwe term even wennen is, leggen we op deze pagina uit waarom we deze afvalfracties apart inzamelen, waarom ze samen kunnen, wat ermee gebeurt én wat er nu precies WEL en wat NIET bij het PD hoort.

Wat is PD-afval?

PD is een afkorting voor Plastic verpakkingen (zoals plastic flessen, flacons, folies en zakken) en Drinkpakken (zoals sappen en zuivel). Een aanzienlijk deel van het dagelijks weggegooide huishoudelijk afval (restafval) wordt gevormd door door PD-afval, terwijl ze grondstoffen bevatten die heel goed kunnen worden hergebruikt.

Kijk op de uitgebreide WEL/NIET-lijst om te zien wat er precies bij het PD-afval mag.

Waarom gescheiden inzamelen?

Uit onderzoek is gebleken dat ons restafval voor 70% bestaat uit afval dat we kunnen hergebruiken. Een groot deel van ons restafval kunnen we dus nog scheiden zodat het voor hergebruik geschikt is. Om afval scheiden te stimuleren is nu besloten Plastic en Drinkpakken (PD) via één systeem in te zamelen. Dat is gemakkelijker voor u en zo willen we bereiken dat er meer afval kan worden hergebruikt en minder restafval verbrand. Dat is beter voor het milieu en de portemonnee, want verbranden is zonde en duur!

Waarom kunnen plastic en drinkpakken nu goed samen?

Bij aankomst in de afvalverwerkingsfabriek wordt al het kunststof en drinkpakken op een lopende band gegooid. De scheidingstechnieken die de afvalverwerker hanteert, zijn de laatste jaren zo goed ontwikkelt dat het nu vrij gemakkelijk is om plastic en drinkpakken uit elkaar te halen. Zo wordt kunststofverpakkingsmateriaal via speciaal afgestelde blazers eruit geblazen en in een aparte container opgevangen. Alleen de drinkpakken blijven dan nog over. De gescheiden afvalfracties kunnen zo ieder op hun eigen manier worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

Wat gebeurt er met het ingezamelde PD-afval?

Het gescheiden PD verpakkingsafval wordt gerecycled. Dit draagt bij aan een beter milieu: minder afval en minder CO2-uitstoot. Het kunststof wordt gebruikt als grondstof voor nieuwe kunststof producten, maar ook voor vloerbedekking, tennisballen, automaterialen en fleece-kleding. Nog een paar voorbeelden: Van 55 gerecyclede PET-flessen kan een slaapzak worden gemaakt, en van 4 PET-flessen een brooddoos.
Sap- en zuivelpakken bevatten meerdere belangrijke onderdelen om te hergebruiken: papier, plastic en aluminium. De techniek is nu zo ver dat men deze onderdelen van elkaar kan scheiden. Op deze manier wordt er minder afval verbrand en worden meer grondstoffen hergebruikt.

Mijn zakken voor kunststof verpakkingsafval zijn op. Kan ik dan ook gewone plastic zakken gebruiken?

Liever niet. Bij het gebruik van andere (vuilnis)zakken kunnen we namelijk de inhoud van de zak niet beoordelen en moeten we deze weigeren. Beter is om de zakken te gebruiken die u gratis krijgt voor de kunststof-inzameling. Deze worden twee keer per jaar aan huis verstrekt. In 2016 worden de zakken voor de PD-inzameling in de weken 14 en 40 huis-aan-huis verspreid. Extra zakken kunt u ook ophalen bij Servicepunt Roerdalen of bij één van de sporthallen.

Hoe voorkom ik dat de zakken wegwaaien?

Zet de zakken zoveel mogelijk bij elkaar op een windluwe plek. Uiteraard moeten de zakken wel goed bereikbaar zijn voor de afvalophalers. Overigens zal het wegwaaien wat minder zijn dan toen er alleen nog kunststof verpakkingsmateriaal in de zak mocht.