Afval scheiden: óók op school

De leerlingen en leerkrachten van basisschool St. Martinus in Beegden kunnen tegenwoordig hun afval ook op school goed gescheiden weggooien. Hiervoor heeft RD Maasland in samenwerking met de gemeente Maasgouw in het hele schoolgebouw afvalbakken voor groente- en fruitafval (GFT), plastic, metaal en drinkpakjes (PMD), papier en restafval geplaatst. De school kan het GFT, PMD en papier voortaan gratis aanbieden. Alleen voor het restafval moet nog betaald worden.

RD Maasland startte dit pilotproject om het restafval op school terug te dringen en kinderen ervan bewust te maken dat afval een grondstof is en weer gebruikt kan worden om nieuwe producten van te maken.

Om het afval scheiden te introduceren hebben alle groepen een gastles gekregen van ‘astronaut Thijs’ over afval scheiden en het besparen van grondstoffen. Onder toeziend oog van 'Schone Lei’, de afvalmascotte van de gemeente Maasgouw, vond vervolgens een grote zwerfvuilactie plaats. Alle leerlingen van de St. Martinusschool gingen onder begeleiding van leerkrachten en ouders op pad om het zwerfvuil in Beegden op te ruimen.

50% minder restafval
De St. Martinusschool is de eerste school die is gestart met het scheiden van afval. De eerste resultaten laten zien dat er daadwerkelijk minder restafval in de ‘grijze’ bak komt. De restafvalcontainer kan nu één keer per maand in plaats van één keer in de twee weken geleegd worden. Dit bespaart de school de helft van de kosten voor restafval. Door de goede resultaten op de St. Martinusschool wil RD Maasland het afval scheiden nu ook op andere scholen introduceren. 

Bewustwording
Ook de leerlingen zijn enthousiast over het afval scheiden. Gabby Sniekers, leerkracht van de St. Martinusschool: “Het afval scheiden is me 100% meegevallen. Het kost nauwelijks extra werk om het afval in aparte bakken te doen. De leerlingen vinden het leuk om afval te scheiden en doen goed mee. Ze wijzen de leerkrachten én hun ouders op het belang ervan en brengen zelf het plastic afval naar het milieuparkje. En met het geld dat we besparen kunnen we weer leuke dingen doen voor school.”

NB. De regionale tv-zender 3ML maakte tijdens de start van het project opnames voor hun nieuwsuitzending. U kunt deze  hier bekijken.